Oscar Fredrik
Ett äkta mathantverk! Prisbelönt med bronsmedalj på såväl Ost-VM, SM & NM i Mathantverk som Ostfestivalens tävling. Osten ystas som gammal traditionell engelsk cheddar. Lindas in i tunn bomullsväv och smörjs in med kokosfett. Lagras sedan i Oskar Fredriksborgs fästning i 6 till 12 månader. Ostmakeriets cheddar är av mindre modell, lite över 4 kilo. Smaken är komplex och intensiv. Här finns jordiga toner, citrus och fin buljong. Eftersmaken är lång , precis som det skall vara på en äkta cheddar. Ystas på opastöriserad helmjölk och håller ca34% fetthalt.
Brännströms Salut
Kittostar tvättas med en salt- och bakterielösning för att få sin speciella karaktär. Denna halvhårda kittost tvättas även med spännande smakrik öl från Waxholms Bryggeri. Detta medför en mer intressant yta. Ung har denna ost en lätt nötig och smörig ton. Längre lagrad får den en kraftigare karaktär med en angenäm beska och har smaker av örter samt rostade nötter. Lagras 3-6 månader. Hel ost väger ca 3,5 kilo. Osten ystas på helmjölk från ko och håller ca 34% fetthalt.
Rindö Ädel
Vår SM-Guld medaljör och nu även silvermedalj på Ost-VM. Vår blåmögelost. En ost komplicerad att ysta och som krävt mycket utvecklingsarbete. I 2 omgångar pickas osten med 30 hål så fickorna i osten får nytt syre och det vackra blåmöglet kan blomma. Blåmöglet hjälper till mognadsprocessen och ger osten sin underbara karaktär. Osten har en härlig blommig, fyllig, komplex smak. Hög sälta med en hint av skirat smör. Är enligt Mejerskan som bäst vid 3 månaders lagring. Rindö Ädel väger runt 3 kilo. Osten ystas på helmjölk och håller ca34% fetthalt.
Älvsala Vit
En mjuk ost med vitblomstrande yta. Även denna har en silvermedalj från Ostfestivalen. Älvsala Vit ystas likt en brie. Mjölksyrabakterierna får här jobba under långtid i början av ystningen. Det ger osten en djup smak. Osten är om ung mycket lättsam efter ytterligare en månad är den kraftig och kan bita ifrån. Här finns mustiga toner, svamp och rostade nötter. Kommer i storlek på 220g och 450g. Osten ystas på helmjölk och håller ca 26% fetthalt.
Älvsala Svart
Ystas som Älvsala Vit dock i större form. Delas på mitten dag 2 och ett underbart lakritsrotgranulat från Umbrien strös på halvorna. Dessa läggs sedan ihop och osten får mogna klart 8-12 veckor. En spännande och utmanande ost. Tips: Härlig med färska jordgubbar, hallon eller bara naturell på ett surdegsbröd. Storlek,ca 1,2 kilo.
Ostmakeriets Hemost
Med rötterna i Småland, denna ost ystades tradtionellt i många hem. En ost upptagen i Slow Foods ”Ark of Taste”. En ost med historia att värna om och bevara. En frisk och mycket syrlig ost. Kort i konsistensen med sälta. Den har sin traditionella smak vid 6 månader och är efter 12 månaderslagring en härlig ost med sting. Hel ost väger ca 500g. Ystas på helmjölk och håller en fetthalt på ca 34%.
Oxdjupet
Ytterligare en prisbelönt ost. Guldmedalj på Ostfestivalen. En hårdost med mycket nötiga, fruktiga toner. Smörkola med mild sälta. Ytan behandlas med kallpressad rapsolja från Säby Gård för att osten inte skall torka ut för mycket. Den får en vacker naturlig skorpa. Osten torkas/borstas kontinuerligt under lagrings perioden. Lagras 6-12 månader. Väger ca 3,5 kilo. Ystas på helmjölk har en fetthalt på 34%.
Ostmakeriets Eldost®
Sedan starten har Ostmakeriet ystat en stek-och grillost. Den har nu utvecklats till att bli Eldost® Ett av Sveriges Gårdsmejerister skyddat varumärke och ost. Med mild chili- och timjan fick Ostmakeriets ost silver i SM i Mathantverk 2012. Eldost® Naturell fick Brons på Ostfestivalen 2019. När osten kokats i sin vassle viker Mejerskan in kryddor i den. Ramslök är en av dem och till jul kommer Julkryddad. Smaksatt med kryddpeppar och kryddnejlika.. Ostmakeriets Eldost® har en mjuk och krämig konsistens. Gräddig smak och balanserad sälta. Ystas på helmjölk från ko med microbiell koagullant. Fetthalt ca 32%.
Säsongsostar
Solö
Denna intressanta mjuka kittosten ystas med killinglöpe. Den får så en härlig fin getkaraktär. Smörig, mild kola med svag beska. Mild och snäll från 4 veckor. Efter ett par månader har den utvecklats till en underbar karaktär vilken biter den ifrån. Bronsmedaljör på SM i Mathantverk. Kommer i två storlekar 200g och 420g. Ystas på helmjölk från ko. Fetthalt: ca 30% Säsongsost, finns höst.
Skärgårdsosten
Vår kryddade ost ystas i tre varianter och kommer i olika säsonger. Krydda till jul och påsk, Chili till midsommar samt Sjögräs finns vår och höst. I Skärgårdens Sjögräs tillsätts sockertång från Västkusten. Det är en halvhård grynpipig ost. Sjögräs har en fin umami, Chili en trevlig hetta och Krydda en spännande sötma, blommighet från enbären, pomeransen och örterna. Krydda ystas med en örtblandning från Norrtälje Bränneris gintillverkning. Börjar säljas efter 3 månaders lagring. Lagras de längre kommer smaken att intensifieras. Väger runt 3,5 kilo. Osten ystas på helmjölk och håller ca 34% fetthalt.
Mer tillverkat av fantastiska råvaran mjölk
Mormors Ostkaka
En ostkaka gjord med mycket kärlek i små satser på 13 liter mjölk. Ekologisk mandel hackas med bittermandel och blandas med ostmassan, ekologiska ägg, socker, grädde samt bovetemjöl. Bakas sedan av och avnjuts med en härlig hallonsylt och lättvispad grädde. Finns även i 2 portions form att ta med hem..Vaccumpackad eller fryst.
Brödost (Leipäjuusto eller Kaffeost)
Ostmassa saltas lätt ,formas som ett platt bröd och gräddas sedan i ugn. Är en traditionell maträtt med gamla anor i norra Finland. Njuts ljummen med hjortronsylt och grädde. I Tornedalen används till eller i kaffet istället för kaffebröd. Den läggs som småbitar i kaffet, äts upp efter kaffet druckits ur. Osten värderades så högt att man gav den som lön till drängarna vid höbäringen.
Rindö Glass
Under 2021 påbörjade vi resan med Rindö Glass.
Detta år ökar vi tillverkningen och förhoppningen är att ni kommer hitta vår glass även hos några utvalda återförsäljare.
I sortimentet finns prisbelönt Vasslesorbet och Gräddglass samt Mjölkglass. Den görs såklart på samma fina mjölk som osten. Smaksättningarna görs av mestadels lokala och svenska råvaror.