Ostar

Ett litet mejeri på Rindö i Stockholms skärgård

Oscar Fredrik

Ett äkta mathantverk! Osten ystas som gammal traditionell engelsk cheddar. Lindas in i tunn bomullsväv och smörjs in med kokosfett. Lagras sedan i Oskar Fredriksborgs fästning i minst 6 månader. Ostmakeriets cheddar är av mindre modell, lite över 4 kilo.

Smaken är komplex och intensiv. Här finns jordiga toner.

Ystas på opastöriserad helmjölk och håller ca 35% fetthalt.

Värmdö

Denna grynpipiga hårdost ystas enligt föregångaren till Svecia, Sörmlandsosten anno 1924 .

En traditionell svensk ost med hög syra, balanserad sälta och härlig umami. Testa denna med en trevlig honung eller nyskördade rädisor och örtsalt. Mejerskans favoritsnacks som barn.

Osten vaxas och lagras i minst 5 månader för att få en tydlig karaktär.

Osten ystas på helmjölk och håller ca 35% fetthalt.

Rindö Ädel

Kraftfull ädelost som lagras i minst 3 månader. Efter en vecka pickas den för hand med ca 30 hål så fickorna i osten får nytt syre och det vackra blåmöglet kan blomma. Osten har en härlig fyllig smak, hög syra och sälta vilket gifter sig fantastiskt med ett portvin eller en amarone och rostade valnötter. En marmelad på mörka bär passar mycket bra.

Osten ystas på helmjölk och håller ca 35% fetthalt.

 

Älvsala Vit

En mjuk och gräddig ost med vitblomstrande yta. En ton av champinjon och bittermandel i skalet. Som ung mycket snäll och omtyckt av alla. Lite länge lagrad biter den ifrån men är helt fantastisk. Bres gärna över ett mustigt surdegsbröd.

En favorit som passar till många olika tillfällen och med en stor variation på tillbehör.

Osten ystas på helmjölk från ko och håller ca 28% fetthalt.

Brännströms Salut

Halvhård kittost som ung med nötig ton. Längre lagrad får den en kraftigare karaktär med en angenäm beska. Passar till det vita dessertvinet till såväl en ljus öl som möter upp beskan. Den penslas med ett lokalt öl, från Waxholms Bryggeri, för en mer aromatisk och spännande yta. Denna ost är en populär hos både barn och vuxna.

Osten ystas på helmjölk från ko och håller ca 35% fetthalt.

Rindö Sommar

Vår prisbelönta grillost. Med mild chili- timjan fick den silver i SM i Mathantverk 2012.

Finns med lokalt skördad ramslök, Grenö Sommar. Husmor Lisa äppelträröker den, Resarö Sommar, en härlig mild rökig smak får den då. En ost som både går utmärkt att grilla eller steka.

Sommar ystas enbart på komjölk, har en mjukare och krämigare konsistens än den traditionella haloumin. Samt att vi ger den en mindre sälta.

Färskost

 

Bredbar färskost kommer i olika smaksättningar.

Kapten Rot med pepparrot och dill, passar bra till skärgårdens alla fiskar men lika god

på ett knäckebröd. Kapten Het med sambal och vitlök toppar man gärna en bit grillat kött

med eller god att ha som grönsaksdipp. Kapten Grön är smaksatt med ramslök!

De väldränerade färskostarna rullas i olika kryddor eller i tex nyponkross. Bli inte förvånad om den har rullats i blomblad. Mejerskan har ett förflutet som florist .

Skärgårdsosten

 

Ystas i tre varianter. Enbär, Chili samt Sjögräs. Halvhård grynpipig ost som lagras i minst tre månader och är då en mildare kryddost. Lagras den längre kommer smaken att intensifieras. Den är utmärkt till silltallriken och snapsen. Eller varför inte till en mörk lite sötare öl.

Osten ystas på helmjölk från ko och håller ca 35% fetthalt.

Älvsala Svart

 

Som Vit fast ystad i större ostform. Delas på mitten dag 2 och ett lakritsrotspulver strös på halvorna. Dessa läggs sedan ihop och får mogna klart i 4-8 veckor.

En spännande och kul ost. Härlig med färska jordgubbar. Varför inte förhöja lakritsmaken och ringla lite lakritssirap över.

Ostmakeriets Hemost

 

Enligt gammal tradition ystades denna ost av bondmoran så den lagom skulle bli klar till jul. En syrlig ost med sälta.Den är mer traditionell i smaken vid 3 månaders ålder men får mer och djupare smaker efter en 6-9 månaderslagring. Hel ost väger ca 500g

Mer tillverkat av fantastiska råvaran mjölk

Mormors Ostkaka

 

En ostkaka gjord med mycket kärlek. Mandeln hackas och blandas med ostmassan, ekologiska ägg, socker

grädde samt bittermandel och glutenfritt mjöl. Bakas sedan av för att kunna serveras med en

härlig hallonsylt och vispgrädde. Finns även i en större form vaccumpackad eller fryst att köpa med hem.

Leipäjuusto (Brödost eller kaffeost)

 

Ostmassan formas som ett bröd och gräddas sedan i ugn.

 

Är en traditionell nordfinsk maträtt med gamla anor i norra Finland och i Tornedalen. Är en variant av

ost som används till eller i kaffet istället för kaffebröd. Den lägges som småbitar i kaffet (främst i Tornedalen)

eller ätes vid sidan av med hjortronsylt (främst i Finland).

Osten värderades så högt att man gav den som lön till drängarna vid höbäringen.