Ett litet mejeri på Rindö i Stockholms skärgård

Ostarna

Oscar Fredrik

Ett äkta mathantverk!  Osten ystas som gammal traditionell engelsk cheddar. Lindas in i tunn bomullsväv och smörjs in med kokosfett. Lagras sedan i Oskar Fredriksborgs fästning i minst 6 månader. Ostmakeriets cheddar är av mindre modell, lite över 4 kilo.

Smaken är komplex och intensiv. Här finns jordiga toner och doft av gran..

Ystas på opastöriserad helmjölk och håller 34% fetthalt.

Brännströms Salut

Halvhård kittost som ung med lätt nötig ton. Längre lagrad får den en kraftigare karaktär med en angenäm beska oc doft av örter. Passar till det vita dessertvinet till såväl en ljus humlig öl som möter upp beskan. Den tvättas med ett öl från Waxholms Bryggeri för en mer aromatisk och spännande yta. Denna ost är en populär hos både barn och vuxna.

Osten ystas på helmjölk från ko och håller 34% fetthalt.

Skärgårdsosten

Ystas i tre varianter. Enbär, Chili samt Sjögräs. Halvhård grynpipig ost som lagras i minst tre månader och är då en mildare kryddost. Sjögräs har en fin umami och Enbär en spännande sötma.Lagras den längre kommer smaken att intensifieras. Den är utmärkt som tapas, till silltallriken och snapsen. Eller varför inte till en mörk, lite sötare öl.

Osten ystas på helmjölk från ko och håller 34% fetthalt.

Rindö Ädel

Kraftfull ädelost som lagras i minst 3 månader. Efter en vecka pickas den med 30 hål så fickorna i osten får nytt syre och det vackra blåmöglet kan blomma. Osten har en härlig fyllig smak, hög syra och sälta vilket gifter sig fantastiskt med ett portvin eller en amarone och rostade valnötter. En marmelad på mörka bär passar mycket bra.

Osten ystas på helmjölk och håller 34% fetthalt.


Älvsala Vit

En mjuk och gräddig ost med vitblomstrande yta. En ton av champinjon och bittermandel i ytan. Som ung gräddigt snäll och omtyckt av alla. Vid 12 veckors lagring biter den ifrån men är helt fantastisk. Bres gärna över ett mustigt surdegsbröd.

En favorit som passar till många olika tillfällen och med en stor variation på tillbehör.

Osten ystas på helmjölk från ko och håller 28% fetthalt.

Älvsala Svart

Som Vit fast ystad i större ostform. Delas på mitten dag 2 och ett lakritsrotgranulat strös på halvorna. Dessa läggs sedan ihop och får mogna klart i 4-8 veckor.

En spännande och kul ost. Härlig med färska jordgubbar. Varför inte förhöja lakritsmaken och ringla lite lakritssirap över.

Rindö Röd

Osten ystas med inspiration från Red Leister. Kort i texturen, spröd, fin sälta och hög umami. Fruktig.

Osten ytbehandlas med coating likt ostarna i Holland. Vi tuffar till oss och använder svart coating. Vikt runt 4 kilo.

Ystas på opastöriserad helmjölk och håller 34% fetthalt.

Ostmakeriets Eldost

En av våra prisbelönta ostar. Med mild chili- timjan fick den silver i SM i Mathantverk 2012. Och Naturell fick Brons på Ostfestivalen 2019.

Finns även med Ramslök, Rosmarin samt till hösten med Nypon. Husmor Lisa äppelträröker den, så den får en härlig mild sötaktig rökig smak.

En ost som både går utmärkt att grilla eller steka.

Ostmakeriets Eldost ystas enbart på komjölk, har en mjukare och krämigare konsistens än den traditionella halloumin. Vi ger den en mindre sälta och gnissel än förlagan.

Värmdö

En traditionell svensk grynpipig hårdost.

Den vaxas och lagras tills den får en stark tydlig karaktäristisk smak.

Väger ca 3,5kilo och ystas på helmjölk. Håller en fetthalt på 34%.

Färskost

Bredbar färskost kommer i olika smaksättningar.

Kapten Rot med pepparrot och dill, passar bra till skärgårdens alla fiskar men lika god

på ett knäckebröd. Kapten Het med sambal och vitlök toppar man gärna en bit grillat kött

med eller god att ha som grönsaksdipp.

De väldränerade färskostarna rullas i olika kryddor eller i tex nyponkross. Och bli inte förvånad om den har rullats i blomblad. Mejerskan har ett förflutet som florist .

Ostmakeriets Hemost

Enligt gammal tradition ystades denna ost i de flesta hem ute i landet. Men rötterna har den i Småland. En mycket syrlig ost med sälta. Smulig och frisk.

Den har sin traditionella smak vid 6 månader och är efter 12 månaderslagring en härlig ost med sting. Hel ost väger ca 500g.

Ystas på helmjölk och håller en fetthalt på 34 %

Stiltö

En ost inspirerad av den engelska Stichelton och Stilton. Den har en lång och långsam ystningsprocess vilket ger den sin lite vassa karaktär. Här finns blåmögel men det får inte ta över. Toner av moget päron och surdegsbröd finns i osten när den är i sin bästa ålder, 4-5 månader. Osten väger runt 4 kilo. Finns i sortimentet under höst och vinter.

Ystas på helmjölk och håller en fetthalt på 34 %.

Mer tillverkat av fantastiska råvaran mjölk

Mormors Ostkaka

En ostkaka gjord med mycket kärlek i små satser på 13 liter mjölk. Rostad mandel hackas och blandas med ostmassan, ekologiska ägg, socker, grädde samt bittermandel och glutenfritt mjöl. Bakas sedan av för att kunna serveras med en härlig hallonsylt och vispgrädde. Finns även i 2 portions form vaccumpackad eller fryst att köpa med hem.

Leipäjuusto (Brödost eller kaffeost)

Ostmassan formas som ett bröd och gräddas sedan i ugn. Är en traditionell nordfinsk maträtt med gamla anor i norra Finland och i Tornedalen. Används till eller i kaffet istället för kaffebröd. Den lägges som småbitar i kaffet (främst i Tornedalen) eller ätes vid sidan av med hjortronsylt (främst i Finland). 

Osten värderades så högt att man gav den som lön till drängarna vid höbäringen.